“`html
Dr. Haydar Dümen ve Eşi Gülten Dümen’in Dolandırıcılarla Başına Gelenler
Cinsel sağlık alanındaki esprili yaklaşımıyla tanınan ve halk arasında oldukça sevilen psikiyatr Dr. Haydar Dümen ve eşi Gülten Dümen’in dolandırılma hikayesi gün yüzüne çıktı.
17 Ocak 2022 tarihinde Covid-19 nedeniyle İstanbul Beykent Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılan Dr. Haydar Dümen’in eşi Gülten Dümen, maddi sıkıntılar nedeniyle İstanbul’un Cihangir semtindeki 5 katlı binalarını satma kararı aldı. Kendisine gelen borçlar ve icra tehditleri ile boğuşuyorlardı.
Hastane masraflarını ödeyecek birikimleri olmadığı için, Haydar Dümen’in eski eşinden olan çocukları, babaları entübe haldeyken Gülten’in işlerin acil satışıyla mirasa göz diktiğini ifade etti.
Komşunun Tefeciye Yönlendirmesi
BirGün gazetesinden Timur Soykan’ın haberine göre, Gülten Dümen, Silivri’deki yazlık komşusu Gökhan Ataş’tan binaya alıcı bulmasını istemiştir. Gökhan Ataş, vendtaşı olmasına rağmen bu işin zor olduğunu belirtip, kendisinin güvendiği bir arkadaşının borç verebileceğini aktardı.
Konuşmasında şöyle dedi:
“Güvenilir bir ailedir, herhangi bir sorun olmaz. İsterseniz, evi ona emanet edin, ihtiyacınız olan parayı sağlayalım ve böylece borçlarınızı kapatıp sıkıntılarınızdan kurtulursunuz.”
Dolandırıcılık planı burada başladı.
“30 MİLYONU ELDEN ALDIM” Belgesini İmzalamalarını Sağladılar
İddianameye göre, Gökhan Ataş, Gülten’i Silivri’de tefecilik faaliyetinde bulunan Tanju Aksu ile tanıştırdı. Anlaşma şu yöndeydi: Haydar ve Gülten Dümen çifti, değeri yaklaşık 45 milyon TL olan bina için, Tanju Aksu’nun temsilcisi Emrah Erduvan’a 5 milyon lira alacak, ev satışından sonra 7.5 milyon TL alacaktı. Bu esnada, binanın üzerindeki ikincil borçları ödeyeceklerdi. Kalan miktarı ise Gülten Dümen’e vereceklerdi.
10 Şubat 2022’de 60 yaşındaki Gülten, tekerlekli sandalyesiyle Silivri Tapu Dairesi’ne geldi. Durumu ağır olan 92 yaşındaki Haydar hastanede tedavi altındaydı. Gülten, evin devredileceği Emrah’ın beklediğini öğrenirken, Tanju Aksu’nun gelmediği açıklandı. Tanju Aksu, “Trafikte kaldım, tapu işlemlerini kaçırmayalım” diyerek Gülten’in zamanla kafa karışıklığını artırdı. Akabinde, Gülten, görevlinin “Ödemeyi aldınız mı?” sorusuna “Evet” yanıtı verip, 30 milyon TL’lik satış sözleşmesini onayladı. Ancak aslında herhangi bir ödeme almamıştı.
Gülten, hastalığı kötüleşince evine dönmek istedi.
Şoförü Mustafa Genç, Gülten’i evine bıraktıktan sonra Tanju Aksu’nun ofisine yöneldi. Ancak Aksu, sözleşmenin şartlarını beğenmediğini ifade ederek, geri gönderdiğini söyledi. Olay günü Haydar Dümen’in vefat haberi geldi.
Ertesi gün Tanju Aksu, taziye için Gülten’in evine geldi ve Haydar Dümen’in eski eşinden olan çocukların sıkıntı çıkarmaması için tedbir alınması gerektiğini belirtti. “30 milyon TL’yi elden aldım” notu hazırladı ve bunu imzalatması gerektiğini söyleyerek, taziyedeki tanıkların ifadesine göre imzalattı.
Tehdit ve Dolandırıcılık Süreci
Tanju Aksu sürekli küçük ödemeler yaparak güven sağlamaya çalışıyordu. Gülten Dümen’e “İhtiyacınız olabilir” diyerek küçük bir miktar verdi. Haydar Dümen’in ölümünün ardından hastane masraflarını da üstlendi. Medyada, Haydar Dümen’in ölmeden önce gayrimenkulleri emlakçıya devrettiğine dair haberler dolaşmıştı.
Fakat, Tanju Aksu, sözleşme vermeyerek sürekli bahanelerle zaman kazanıyordu. Gülten Dümen ile Tanju Aksu arasında miras tartışmaları da söz konusuydu. Tefeci çete bu durumu Gülten’i satış baskısı altında bırakmak için kullandı.
Nihayet, Mayıs 2022’de Gülten kendi müşteri bulduğunu açıklarken, Tanju Aksu buna karşı çıktı ve kendisinin de bir alıcı bulduğunu söyledi. Ancak Gülten’in parasını istemesi üzerine, çete tehditler savurmaya başladı. Tanju Aksu, “Ben bu binayı satmak için masraf yaptım” diye bağırarak, baskı yapmaya başladı.
Haziran 2022’de Gülten, yine ‘ben alıcı buldum’ dediğinde, Aksu, binanın başka birine satıldığını söyledi. Ancak Gülten’e ödemeleri yapılmamıştı.
Gülten, şoförü Mustafa Genç ile sık sık Tanju Aksu’nun ofisine gitmeye başladı ve bazı görüşmeler sırasında ses kayıtları almaya çalıştı. Ancak bir görüşmede, Tanju Aksu’nun adamları silah çıkararak tehditte bulundu.
Evdeki Kasa ve Çetenin Diğer Faaliyetleri
Mustafa Genç yaşadıklarını şu şekilde anlattı:
“Tanju Aksu’nun iki adamı silah çekip kafama dayadı. Gülten Hanım korktu ve ‘Yapmayın’ diye bağırdı. Daha sonra içeri diğer adamlar da girerek bizi ölümle tehdit etti.”
Gülten’in, Cihangir’deki eşyalarının da alınamadığı ortaya çıktı. Gülten’in iddiasına göre, Tanju Aksu ve adamları evden değerli eşyaların bulunduğu kasayı çaldı. İddianameye göre, tefeci çetenin daha önce benzer dolandırıcılık faaliyetleri tespit edildi.
Polislerle İlişkilendirilme İddiaları
Mağdur ve tanıklar, Tanju Aksu’nun bazı polislerle ve yargı mensuplarıyla iş birliği içinde olduğunu öne sürdüler. Tanju Aksu’nun, polis müdürleri ile bağlantıları olduğunu ve kimsenin kendisine karışamayacağını iddia ettiği yönünde ifadeler alındı.
20 Mayıs 2024 tarihinde, tefecilik, dolandırıcılık, suç örgütü oluşturma, hırsızlık gibi suçlamalarla operasyon düzenlendi. Halen Tanju Aksu yakalanamamışken, çoğunluğu akraba olan 7 kişi tutuklandı. Aralarından birinin Silivri Belediyesi’nde CHP’li meclis üyesi olduğu öğrenildi.
Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, 19 Kasım 2024’te tamamlanan iddianamede 9 sanığa dava açıldı.
“`